MKS Dolcan Ząbki - strona nieoficjalna

Strona klubowa
Herb

Logowanie

Najnowsza galeria

Nowa galeria
Ładowanie...

Kalendarium

22

09-2017

piątek

23

09-2017

sobota

24

09-2017

niedziela

25

09-2017

pon.

26

09-2017

wtorek

27

09-2017

środa

28

09-2017

czwartek

Mini-Chat

Musisz się zalogować, aby korzystać z mini-chatu.

Odtwarzacz

Dieta piłkarza

Samochód, aby jeździł szybko, a przede wszystkim długo, potrzebuje dobrego paliwa. Nie inaczej jest z człowiekiem, a w szczególności ze sportowcem. Trening treningiem, ale bez odpowiedniej diety, spożywania właściwych produktów żaden sportowiec daleko nie zajedzie.

 

Na skutek złego odżywiania kwestią czasu są kontuzje nie mówiąc już o tym, że trening z tygodnia na tydzień staje się mniej wydajny, efektywny co jest wynikiem osłabienia organizmu w skutek braku odpowiedniego paliwa czyli pożywienia.

 

We współczesnym sporcie różnego rodzaje wspomagania w postaci napojów elektrolitycznych, energetycznych, bogatych w węglowodany batonów, środków wspomagających trening są na porządku dziennym i właściwie bez nich osiągniecie rezultatów na poziomie światowym jest nie możliwe, ale absolutnym minimum dla każdego sportowca powinno być właściwe odżywianie. Jeżeli jesteśmy w stanie swoją dietę uczynić zdrową, zrezygnować z pewnych dobrych, ale nie koniecznie właściwych dla sportowców rzeczy, wtedy nasze szanse, aby trening uczynić bardziej efektywnym, a co za tym idzie, żebyśmy byli lepsi od innych, bardzo wzrosną. Poniżej przedstawiono przykłady produktów spożywczych polecanych w codziennej diecie sportowca oraz tych niewskazanych:

 

P r z y s t a w k i – zalecane:

- mięsa i ryby w galarecie          

- schab pieczony          

- sałatki mięsno-jarzynowe

- sałatki jarzynowe

 

P r z y s t a w k i – nie zalecane:

- befsztyk tatarski

- ryby w oleju z puszki

- jajko w majonezie

 

Z u p y – zalecane:

- chude (najlepiej czyste lub zaprawiane 12% śmietaną)

 

Z u p y – nie zalecane:

- cebulowa

- grochowa

- fasolowa

- żurek

- grzybowa z suszonych grzybów

 

P r o d u k t y  z b o ż o w e  i  m ą c z n e – zalecane:

- wszystkie rodzaje pieczywa (zwłaszcza razowe)

- kasza gryczana i jęczmienna

- płatki kukurydziane, musli i owsiane

- makarony

- ryż (również brązowy)

- naleśniki z serem i dżemem                                                                      

- racuszki i placki z jabłkami

- pierogi z serem i pierogi leniwe

- kopytka, knedle

- pyzy, kluski kładzione

 

P r o d u k t  y z b o ż o w e  i  m ą c z n e – nie zalecane:

- placki ziemniaczane

 

M l e k o  i  p r o d u k t y  m l e c z n e – zalecane:

- chude mleko (0.5%, 1.5%, max.2.0% tł.)                           

- śmietana 12 % tł.                                                                 

- sery białe chude, półtłuste i maślankowe                            

- serki owocowe półtłuste                                                          

- kefir, maślanka                                                                    

- jogurty naturalne i owocowe do 2% tłuszczu                      

- ser Feta (chudy), mozzarella

 

M l e k o  i  p r o d u k t  y m l e c z n e – nie zalecane:

- mleko tłuste (3.2%) i pełnotłuste

- śmietana powyżej 20% tł.

- sery białe tłuste

- sery żółte i topione

- sery pleśniowe

 

M i ę s o  i  d r ó b – zalecane:

- drób (kurczaki, indyk)                                                   

- cielęcina                                                                               

- polędwica i schab wieprzowy                                             

- wołowina

 

M i ę s o  i  d r ó b – nie zalecane:

- kaczka, gęś

- baranina

- pozostałe rodzaje wieprzowiny

 

R y b y – polecane:

- chude gatunki (mintaj, dorsz, pstrąg, sandacz, młody karp, sola, tuńczyk, flądra, leszcz, ostrobok)

- łosoś

 

R y b y - nie polecane:

- tłuste (makrela, śledź, węgorz, ryby w oleju)

 

W ę d l i n y – zalecane:

- polędwica                  

- szynka                                               

- szynka, wędzonki chude                                               

- kiełbasa szynkowa                                                         

- szynka konserwowa                                                    

- pierś wędzona 

- polędwica wołowa

- kiełbasa szynkowa wołowa             

 

W ę d l i n y – nie zalecane:

- parówki

- serdelki i kiełbasa parówkowa

- salceson

- boczek

- kiełbasy mielone w tym salami

- pasztety

- tłusta golonka

- kaczka faszerowana

- pasztet z drobiu

 

J a j a – wskazane:

- jajecznica na parze, na teflonowej patelni lub z małą ilością masła 

- jajo gotowane

- jajo sadzone na małej ilości tłuszczu

- omlet naturalny (najlepszy na parze)  

 

J a j a – nie wskazane:

- jajecznica na smalcu lub boczku 

- jajecznica na tłustej wędlinie

 

W a r z y w a:

Polecane są wszystkie warzywa za wyjątkiem:

- pory

- kapusta zasmażana

- bigos

- warzywa konserwowane octem

 

O w o c e:

Polecane są niemal wszystkie

 

D e s e r y - zalecane:

- budyń                                                                                   

- kisiel                                                                                     

- galaretki z owocami                                                                      

- koktajle owocowe

- sos typu waniliowy z dodatkiem owoców

- owoce w syropie (brzoskwinie, ananasy)

 

D e s e r y – nie zalecane:

- lody

- bita śmietana do deserów

- kremy

 

C i a s t a – zalecane:

- drożdżówki, strucle, bułki maślane

- piernik z marmoladą

- jabłecznik, ciasto z jabłkami

- biszkopty bez masy tłuszczowej

- delicje

- sernik

 

C i a s t a – nie zalecane:

- ciasta tortowe

- pączki, faworki

- ciasta kruche

- ciasta francuskie

- babki piaskowe

- keks owocowy

 

N a p o j e – zalecane:

- soki owocowe świeżo wyciśnięte                                

- soki owocowe naturalne nie klarowane (100%)

- soki owocowe naturalne klarowane (100%)                          

- woda mineralna nie gazowana                                            

- soki warzywne np. pomidorowy

- soki owocowo-warzywne np. karotka

- herbata (w tym również zielona)                                                                                    

- herbaty owocowe                                                                      

- napoje izotoniczne np. Isostar

- odżywki węglowodanowe  

 

N a p o j e – nie zalecane:

- sztuczne napoje (np. woda smakowa)

- słodkie napoje gazowane typu Coca-cola

Najbliższe spotkanie

W najbliższym czasie zespół nie rozgrywa żadnego spotkania.

Reklama

Tabela ligowa

Najbliższa kolejka

Najbliższa kolejka 12
AP MARCOVIA MARKI - PKS Radość W - wa
PSS Legion Warszawa - MLKS Victoria Sulejówek
UKS AMUR WILGA - MKS Świt Nowy Dwór Maz.
pauzuje - MKS Dolcan Ząbki

Wyniki

Ostatnia kolejka 11
MKS Dolcan Ząbki 1:0 AP MARCOVIA MARKI
MKS Świt Nowy Dwór Maz. pauzuje
MLKS Victoria Sulejówek 6:0 UKS AMUR WILGA
PKS Radość W - wa 2:2 PSS Legion Warszawa

Statystyki

Brak użytkowników
zalogowanych i 1 gość

dzisiaj: 40, wczoraj: 60
ogółem: 558 864

statystyki szczegółowe

Sport.pl